Elbistan’ın kanayan yarası haline gelen ve en çok da Ceyhan Nehri’nde kirlilikle kendisini gösteren kanalizasyon sorununu en az 100 yıllık süre ile ortadan kaldıracak çözüm, kazısız teknoloji ile bulundu.
Ultraviyole ışınlarıyla kürlenen reçine esaslı cam elyaf malzemenin boru haline dönüştürülmesi işleminde hiçbir şekilde kazı çalışması yapılmadan robot yardımıyla tam sızdırmazlık ve temizlik yapılmasına dayanan bu teknoloji ile şehir merkezinde kapsamlı bir altyapı yeniliği oluşturulacak.
Elbistan’da çok eski yıllarda döşenen kanalizasyon hatları, zamana yenik düşerek deforme olması sonucu tıkanmalarla karşı karşıya kalıyor. Tıkanan ana hatlar nedeniyle atık sular, şehir merkezindeki farklı noktalardan Ceyhan Nehri’ne deşarj edilmek zorunda kalıyor. Çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehlike doğuran bu sorunun kesin ve uzun ömürlü çözümü için en son sistem olan kazısız teknoloji kullanılmaya başlandı.
Türkiye’de nadir yerlerde uygulanan bu sistem sayesinde, mevcut hatlar ve yollar kazılmadan ve telefon, doğal gaz, elektrik ya da içme suyu hatlarına dokunulmadan kanalizasyon şebekesi yenileniyor. Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Elbistan’da hayata geçirilen bu sistem, ışın teknolojisi ve robotlarla destekleniyor. Önce, mevcut büzden oluşan hattın 2 baca arasındaki bölümünde bulunan su ve diğer malzemeler deşarj ediliyor. Daha sonra, hattın boyutuna göre elyaf bir malzeme seriliyor. Ultraviyole ışın kullanan robot, elyafa boru şeklini veriyor. Kaygan ve yaklaşık 100 yıl ömrü bulunan bu sistem sayesinde, kanalizasyon hattından dışarıya ya da dışarıdan hatta sızıntıların önüne geçiliyor. Oldukça pahalı olan bu teknolojinin dokunuşu sayesinde, yerin metrelerce altında sessiz bir devrim yapılmış oluyor.
Elbistan Belediye Başkan Vekili Ali Demir ve AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Ahmet Tıraş, kazısız teknoloji ile Adnan Menderes Bulvarı’nda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Demir ve Tıraş, müteahhit firma yetkililerinden bilgi aldı.
Burada bir değerlendirme yapan müteahhit firma yetkilisi Aziz Erdem, kazısız teknolojinin Türkiye’de 2-3 firma tarafından yapıldığını söyledi.
Elbistan’ın altyapı anlamında büyük bir dönüşümünün sağlandığını vurgulayan Erdem, “Bu teknoloji, yeni çıkan bir sistem. Türkiye’de bu işi yapan 2-3 firmadan biriyiz. Derin kazıya girmeden; vatandaşı ve esnafı mağdur etmeden mevcuttaki altyapıya zarar vermeden çalışma yapıyoruz. En önemlisi de asfaltı kesmeden, kırmadan bu çalışmayı yapıyoruz. Mevcuttaki altyapının içerisini temizleyip daha sonra yaklaşık 100 yıl gibi bir ömrü olan kaplama yapıyoruz. Bizim amacımız, insana hizmet etmek. Daha yeşil ve temiz bir Elbistan’ı oluşturmak. Elbistan’da kanalizasyon hatları tıkandığı zaman içten dışa doğru bir akıntı oluyor ve bu da ister istemez Ceyhan Nehri’nde kirliliğe neden oluyor. İçme suyunu kirletebiliyor. Biz, bu kirlilikler olmasın, daha temiz bir Elbistan’ı oluşturalım ve Ceyhan Nehri pırıl pırıl aksın diye boydan boya kaplama yapıyoruz. Bu sayede kanalizasyon hattındaki kirli su dışarı çıkmıyor, dışarıdan da içeriye su girişi kesinlikle olmuyor” dedi.
Ceyhan’ı her türlü atık sudan kurtaracak bir çalışma yaptıklarına işaret eden Erdem, “Bahsettiğimiz teknolojinin malzemesi Avrupa’dan geliyor. Her boru çapına göre farklı bir ürün kullanıyoruz. 1000’lik ve 800’lük hatlarda çalışıyoruz. CTP dediğimiz reçine esaslı daha kaygan olan reçine esaslı bir malzeme kullanıyoruz. Bacadan diğer baca arası tek boru gibi çalışıyor. Bu çalışma ile daha temiz bir altyapıya kavuşacağız. Atık su arıtma tesisinin devamı niteliğinde bir çalışma yapıyoruz. Bu tesisle birlikte bağlantı yapıldığında sorunu kaynağında çözmüş olacağız. Pis su Ceyhan’a karışmayacak. 1-1,5 ay içerisinde Ceyhan’ı her türlü atık sudan kurtarmış olacağız.
Kazarak yapsaydık maliyetimiz bunun 10’da 1’iydi. Büz borunun ömrü kısa. PVC ve CTP ise daha uzun ömürlü. Kazılı şekilde girseydik, çalışma süremiz 6-7 ay olacaktı. Elektrik, içme suyu, internet gibi hizmetlerde kesintiler yaşanacaktı. En önemlisi de yaklaşık 6 metrelik bu kazı nedeniyle yollar uzun süre kullanılamayacaktı. Bu durumdan da hem esnafımız hem de vatandaşımız mağdur olacaktı. Bu sistem sayesinde çevreye verilen zarar minimuma inmiş oldu” ifadelerini kullandı.
Kolektör hatlarının temizlendiğini ve kaplandığının bilgisini veren firma yetkilisi Aziz Erdem, “Bu çalışmayı bir süredir yapıyoruz. Hiçbir şekilde kazı yapmadık. Yol geçişlerini yaptık. Hiç kimseyi mağdur etmedik. Gürültü gibi aksaklıklar için de vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Kazısız teknoloji ile altyapı sorununu çözüyoruz. Işın teknolojisinde de hava ile elyaf malzemeyi genişletip esneterek büzün şeklini alıyor. Bacalardan kesiyor ve yeni boru hattına çevirmiş oluyoruz. Ahmet Karacabey, Malatya ve Hamza Akbaş Caddeleri ile Adnan Menderes Bulvarı’nda bu çalışmayı yapacağız” dedi.
Elbistan Belediye Başkan Vekili Ali Demir ise, şehrin önemli sorunlarından birine neşter vurulduğuna dikkati çekti.
AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Ahmet Tıraş da, yıpranan kanalizasyon hatlarının son teknoloji ile yenilenmesinin kentin kanayan sorununun çözümü anlamına geldiğine vurgu yaptı.