Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü tarafından gerçekleştirilen Nevruz Bayramı Kutlama Etkinlikleri kapsamında ‘Türk Kültüründe Nevruz’ konferansı ve ‘Bahar Türküleri’ konseri düzenlendi.
KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İ. Ersin Akıncı ve Prof. Dr. Orhan Doğan, Genel Sekreter Ali Rıza Bekler, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlik açılış konuşmaları ile devam etti.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Orhan Doğan, Türkistan’dan Anadolu’ya geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz’un kültürümüzdeki yerine ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğan, “Baharın başlangıcını simgeleyen, bereketin ve tazelenmenin müjdecisi Nevruz Bayramınızı en içten duygularımla kutluyorum.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından KSÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Irmak’ın ‘Türk Kültüründe Nevruz’ konulu konferansına geçildi.
Doç. Dr. Yılmaz Irmak, Nevruz’un kadim kültürümüzde özel bir yeri olduğunu ifade ederek, geçmişten günümüze Nevruz Bayramının Türk kültüründeki yansımalarına dair örnekler verdi.
Irmak, “Nevruz, yeni yıl, tabiatın yeniden dirilişi ve yeniden uyanış demektir. Nevruz Bayramının geçmişine baktığımızda Büyük Hun Devleti Hükümdarı Metehan’dan itibaren bayram olarak kutlandığı Çin kaynaklarında yer almaktadır. İslamiyet öncesinde yeni gün, bahar bayramı ve Ergenekon bayramı olarak kutlanılan Nevruz Bayramı İslamiyet’ten sonra da kutlanmış; Selçuklu ve Anadolu Beylikleri ve Osmanlı Devletinde takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasıyla Türkistan coğrafyasında tekrar kutlanmaya başlanan Nevruz Bayramı, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla her yıl 21 Mart “Dünya Nevruz Günü” olarak kutlanılmaktadır. Bugün ise Türklerin en eski bayramı olan Nevruz, Adriyatik’ten Çin Seddine kadar olan coğrafyada ve Balkanlardan tutun da Avrupa’nın içlerine kadar bayram olarak kutlanmaktadır. Nevruz birliğin beraberliğin sevginin ve barışın sembolü, kurtuluş ve yeniden doğuştur. Bu duygularla tüm Türk milletinin Nevruz Bayramını kutlarım.” dedi.
Konferans sonunda KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Doç. Dr. Yılmaz Irmak’a teşekkür belgesi takdim etti.
Konferansın ardından Nevruz Bayramı kutlama etkinlikleri KSÜ Rektörlüğü ile Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Bahar Türküleri’ konseri ile devam etti.
Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şakalar’ın yönetiminde Dr. Öğr. Üyesi Serap Yağmur İlhan ve Arş. Gör. Halil İbrahim Candan ile öğrenciler tarafından icra edilen bahar türküleri konseri katılımcıların büyük beğenisini topladı.
Konser sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan, Doç. Dr. Alper Şakalar’a, Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Dr. Öğr. Üyesi Serap Yağmur İlhan’a ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar ise Arş. Gör. Halil İbrahim Candan’a teşekkür belgesi takdim etti.
Etkinlik günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.