Yurt içinde ve yurt dışında sektöründe kendisini kanıtlamış SÜMER Mühendislik, Kahramanmaraş ve İlçeleri başta olmak üzere, %90’ı Deprem bölgesi olan Türkiye için, sağlam zemin üzerine binalar üzerine yaşam alanları inşa etmenin artık zorunluluk olduğunu belirtiyor.
1995 yılında, Gaziantep’te, zemin mühendisliği alanında hizmet vermek amacıyla kurulan SUMER Mühendislik, 28 yıldır İnşaat sektöründe Ülkemize hizmet veriyor. SÜMER Mühendislik, gelişen ve büyüyen sektörün gereği olarak, kurumsallaşma sürecinin ardından, 2010 yılı itibariyle İstanbul’a taşınarak Uluslararası bir firma olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2000 yılından itibaren ”Zemin ve temel mühendisliği” alanında, bina önem katsayısı büyük yapılarda Zemin iyileştirme, derin temel kazıları için iksa sistemleri ve alt yapı uygulamalarına başlayan SÜMER Mühendislik 6 Şubat tarihinde yaşanan Deprem felaketi sonrasında bölgede kalıcı çözümün güçlendirilmiş, iyileştirilmiş zeminler üzerine binaların yapılmasını gerektiğini vurguluyor.
Deprem felaketinin ardından deprem bölgelerinde bulunan binalar büyük yıkıma maruz kaldı. Binaların zeminde güçlü bir şekilde durmasını sağlayan Fore Kazık en çok gevşek zeminlerde, dolgularda ve sulu zeminlerde kullanılan yöntemlerden birisidir diyen SÜMER Mühendislik Genel Müdürü Meryem Başaran, pek çok zemin iyileştirme yöntemlerinin olduğunu, bunların mühendislik açısından değerlendirilerek tercih yapılması gerektiğini belirtti ve sözlerine şunları ekledi:
Başlıca iyileştirme, güçlendirme yöntemleri :
-Taş kolon
-Jet Grout
-Enjeksiyon
-Mini Kazık
-Fore Kazık
-Diyafram duvar imalatlarıdır .
En ekonomik iyileştirme yöntemi taş kolon ile başlamaktadır. Fakat her zemine her yöntem uygulanamaz.
Deprem anında kesme kuvvetine karşı zemini güçlendirmenin en garantili çözümü: Fore Kazıktır.
Fore kazık, taşıma kapasitesi düşük olan zeminlerde yapı yüklerini sağlam zeminlere ulaştırmak amacıyla yapılan kazıklardır. Fore kazık imalatını yapacak firma için zeminin durumu çok önemli olduğundan, yapılacak zemin etüdü nizami ve doğru yapılır. Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller. Binanın bulunduğu bölgede sel yaşandığında, sel suyu bina temeli altındaki dolgu malzemeyi boşaltsa bile, bina temeli fore kazık üzerinde olduğu için, o bina temeline ve dolayısı ile o binaya bir şey olmaz. Kumlu zeminlerde sıvılaşma riskine karşı Jet Grout uygulamasının, takviye edici iyileştirme yöntemi olduğu da unutulmamalıdır. Tabii tüm bu konular, zemine, yüke göre projeci tarafından tercih edilebilecek alternatiflerle çeşitlendirilebilir. Mühendis; kalite-zaman-finans üçgenini en verimli kullanan teknik kişi demektir. Güçlendirme amacıyla yapılan proje, uygulanabilir değilse proje değildir dedi.
Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ gibi 6 Şubat tarihinde yaşanan Depremlerden etkilenen İllerimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah (cc)’tan rahmet, geride kalanlarına da başsağlığı diliyoruz diyen Başaran, 11 İlimizde çalışmalarımız sürüyor. Ülkemize sağlam zeminli yaşam alanları inşa etmeye devam ediyoruz dedi.
–
www.sumermuhendislik.com.tr
sumer@sumermuhendislik.com.tr
+90.216.594 7690
+90.530.281 7570